11.8.2016

Tanssitapahtuma Lahden matkustajasatamassa

Tiistai meni leppoisasti vinttikomeroa järjestellessä ja törmätessä kaikenlaisiin aarteisiin jopa n. 20 vuoden takaa. Kun kellariin tai vinttikomeroon sukeltaa penkomaan pölyisiä laatikonpohjia, on se aina kuin pieni aikamatka omaan menneisyyteen. Vinttikomeron siivouksen jälkeen oli ohjelmassa Lahden Lavareiden järjestämä tanssitapahtuma matkustajasatamassa. Alkuun oli tunnin mittainen rumba-bolero -kurssi sekä sen jälkeen n. kahden tunnin mittaiset levytanssit! Ja mikä parasta, tämä koko settihän oli maksuton joten ei tarvinnut kuin ilmestyä paikalle! Ja kyllähän allekirjoittanutta aina vähän kiinnostaa, jos joku mainitsee sanan tanssi jossain.. ;)

Harmi, että niin harva oli löytänyt loppujenlopuksi paikalle. Vielä surullisempaa kuitenkin oli huomata kuinka perinteiset lavatanssit eivät tunnu kiinnostavan nuorisoa sitten pätkääkään. Paikallahan oli tasan meidän "oman tanssiporukan" nuoret sekä ne vanhemmat ihmiset, joita näen muutenkin lavoilla käyvän. Viime vuonna oli ihan erilainen kuhina makasiinissa kun tämä järjestettiin. Täältä löydät postauksen viime vuoden tapahtumaan liittyen. Sää tosin nyt oli hieman koleampi kuin viimeksi, mutta eipä sitäkään voi lavatanssien ahdingosta aina syyttää. Ilmaiset tanssikurssit sekä vapaapääsyiset levytanssit ovat mielestäni parasta pr:ää mitä voi tämän asian eteen tehdä. Kun ne tuodaan vielä kovin keskeiselle paikalle ihmisten ilmoille siitä pitäisi mielestäni ottaa ehdottomasti paremmin hyöty irti.

Mainostaminen: Itse esimerkiksi jäin miettimään oliko tätä markkinoitu mitenkään? Itse kuulin asiasta whatsapp-ryhmässä. Muuten en olisi tiennyt mitään..Satamassakaan ei näkynyt mitään isompaa julistetta yms. mainosta, josta asian olisi satunnainen ohikulkija voinut huomata. Tapahtuma kyllä luki A4-kokoisella lapulla, jossa oli muutenkin lueteltuna satamassa järjestettäviä tapahtumia sekä seuran nettisivuilla. Näin nuorena henkilönä jaksan myös ihmetellä sitä, miten näin Herran vuonna 2016 seuralla ei ole minkäännäköisiä Facebook-sivuja käytössään? Eihän kaikilla seuroilla nyt ole varaakaan markkinoida massiivisesti, mutta edes jotain yritystä olisi voinut olla. Ehkä jos olisin ollut seuran jäsen, olisin ollut varmasti tietoinen asiasta sitä kautta. Sitten herääkin kysymys, oliko tässä tarkoitus pitää tanssit "omalle väelle" vai oikeasti saada kiinnostumaan uusia ihmisiä tulemaan kursseille? Vaikea tulla paikalle jossei tiedä.

Ilmaiskurssi:  Ihan huippua, kun joku taho viitsii näitä järjestää! Mielestäni kuitenkin ummikoille/vähän tanssineille suhteellisen haastavan rumban valitseminen ilmaiskurssin aiheeksi oli kevyt riski. No se varmaan näkyi osallistujamääränäkin. Toki on hyvä näyttää, että on olemassa muitakin tansseja kuin pelkkä vaihtoaskeleen tallaaminen. Siihen nähden kuinka usein rumbaa ylipäätään lavaillan aikana soitetaan olisi ollut mielenkiintoisempaa pidättäytyä niissä perinteisissä foksi/fusku/valssi/bugg-linjassa. Viime vuoden bugg-kurssi kun veti tuvan täyteen..Ilmaiskursseina pitäisi mielestäni tarjota juuri niitä mitä eniten tanssitaan vaikka niitä olisi kuinka tylsää järjestää kertaa toisensa jälkeen. Väitän, että yhdellä rumba-kurssilla on aika vaikea saada ketään random-katselijaa innostumaan mukaan tai tulemaan ylipäätään kurssille. 

Musiikki: Tämähän on puhtaasti makuasia, mutta levytansseissa soitetut musiikit eivät houkutelleet tanssimaan. Ne oli yksinkertaisesti ihan kamalan tylsiä rallatuksia vuodelta talvisota, joista ei ollut koskaan kuullutkaan. En tiedä sääteleekö vastaavia tapahtuma jonkinlaiset normit teostomaksujen yms. muodossa ja näin rajoittavat soitettavaa musiikkia, mutta ne kaikkien jo miljoonaan kertaan kuulemat ja tuntemat ikivihreät iskelmät olisivat olleet enemmän kuin paikallaan. Lavatansseissa soitetaan nykyään hyvää jalkoihin menevää musiikkia, ihan oikeasti!

Ylläolevissa kohdissa en mitenkään halua tarkoituksella mollata järjestävää tahoa, kitistä turhasta tai olla "kun mikään ei ikinä kelpaa" -asenteella liikkeellä - ei todellakaan! Halusin vain tuoda esille niitä kohtia, joilla olisi kenties herätetty ihmisten kiinnostus tapahtumaa kohtaan runsaslukuisemmin. Omalta osaltani olen huolissani siitä miten tämä uniikki kulttuuri säilyy tulevaisuudessa ja onko minulla enää paikkaa mennä tanssimaan esim. 10-15 vuoden päästä, kun väki vanhenee ja lava toisensa perään joutuu laittamaan lapun luukulle kannattamattomana? Etenkin kun meitä nuoria ei tunnu tulevan korvaamaan lavoilta poistuvia läheskään samalla tahdilla.. Jos minä löytäisin viisasten kiven niin ratkaisisin tämän ongelman ensi tilassa! :)

Korostan, että on enemmän kuin mukavaa, kun tälläisiä tapahtumia joku seura ylipäätään viitsii ihmisille maksutta järjestää. Useimmiten nämäkin toimivat pääosin vapaaehtoisuusperiaatteella. Minulla oli kaikesta tästä valituksesta ja itkemisestä huolimatta kivaa, pääsin muutaman kerran pyörähtelemäänkin. Iso kiitos Lavareille tapahtuman järjestämisestä ja tanssittajille tansseista! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti