8.2.2017

Elämä kallis, tanssi halpa?

Tervehdys ja hyvää helmikuun alkua kaikille! Pitkä, lähes tanssiton - muttei tipaton ;) - tammikuu on viimeinkin lusittu ja kevät on taas piirun verran lähempänä. Ihan luvattoman pitkä aika on vierähtänyt myös edellisestä kirjoituksesta, mutta onneksi hätä ei ole läheskään tämän näköinen sillä ihan teidän iloksi (tai kiusaksi) olen edelleen täällä ja en aio kadota juttuineni yhtään mihinkään. Tammikuussa en käynyt lavalla tuon loppiaisen jälkeen joten jutunjuurta ei pahemmin ole ollut siltäkään rintamalta. Mieluustihan sitä kirjoittasi ällösiirappisisia tanssiraportteja vaikka joka viikko! No, kesää ja niitä sokeriövereitä odotellessa aion tarjoilla teille faktaa siitä, paljon lompakkoa on saanut oikein tuulettaa tämän harrastuksen parissa.

Tässä käytän esimerkkinä siis itseäni. Koko viime vuoden pidin kirjaa kaikista kuluista mitä tähän harrastukseen liittyi (=kurssit, lavakäynnit, bensat, kahvirahat jne.) Suurin aktiivisuuskauteni ajoittui tietenkin kesään jolloin tuli käytyä keskimäärin n. 3x viikossa humpalla, joskus useamminkin. Talvella/syksyllä meno oli huomattavasti rauhallisempaa tanssien osalta, tanssit 0-2 kertaa kuukaudessa. "Off-seasonilla" sen sijaan kurssi-aktiivisuus oli huipussaan, kesällä ei kurssitoimintaa juuri ollut. Kursseilla kävin keskimäärin noin 3 iltana viikossa. Allaolevan taulukon mukaiset euromäärät ovat siis allekirjoittaneen - aktiivisen kesälavatanssijan ja ahkeran kurssilaisen toteutunut vuosibudjetti.  
                                                     
TALVI 2016 liput € Muut €
Tanssiliput 126 20
Kurssimaksut 151
KESÄ 2016

Tanssiliput 367 102,5
Kurssimaksut 48
SYKSY 2016

Tanssiliput 64 19,5
Kurssimaksut 93Liput 557
Kurssit 292
Muu
142
Polttoaine
300
YHTEENSÄ 1291


Päästiin siis reilusti yli toimintatonnin kokonaiskustannuksissa. Ihanan kallista, vai onko sittenkään? Silti väittäisin, että golf on edelleen vieläkin kalliimpaa. Toki tästä harrastuksesta saa ihan niin kalliin kun on vain varaa laittaa euroja jonoon ja halua maksaa. Vuonna 2016 tämä harrastus siis kevensi lompakkoani kaikki kulut yhteenlaskettuna  1300 € eli n. 108 €/kk. Lavakertoja kertyi viime vuonna 35 (keskimäärin 3 kertaa/kk) joten jokainen lavakäynti maksoi minulle n. 29 €. Eniten rahaa upposi kesä-elokuussa - ilman bensakulujakin rahaa paloi 172 €:n verran kuukaudessa! Huhhuh, kyllä se lompakko saikin olla jatkuvasti sepposen selällään :D Vähiten tansseihin minulla meni rahaa näköjään viime syksynä - ehdin käydä 4 kertaa tansseissa joten kuukaudessa niihin vain parikymppiä. Kurssit kustansivat keskimäärin  37 €/kk (tämä on laskettu vain 8 kuukauden mukaan, koska kesällä ei ollut kursseja). Muihin kuluihin on luettu narikat, kahviotuotteet, kisamakkarat yms. Bensakustannuksia painoi alaspäin kimppakyydit. Niitä kannattaa ehdottomasti suosia jo ihan seurankin takia jos vain mahdollista!

Nyt kun tuota yhteissummaa katsoo niin olen kuitenkin ehkä hieman yllättynyt siitä, että ei tuon enempää kuitenkaan rahaa mennyt. Toki kausikohtaisia vaihteluita on harrastuksen luonteesta johtuen paljonkin, mutta reilu sata euroa kuussa harrastukseen tänä päivänä ei ole mielestäni kovin paha hinta maksettavaksi. Moniin kuntokeskuksiinkaan ei saa nykyään edes satasella kaikenkattavaa kuukausijäsenyyttä. Pääsymaksuihin meni siis leijonanosa budjetista - 35 tanssikerralla se tekee noin 16 euroa/ilta. Tanssilippujen hinnoista nousee aika ajoin keskustelua ja etenkin siitä, missä menee kipuraja lipun hinnalle. Oma mielikuva on, että lippujen hinnat ovat väkisinkin vaivihkaa hivuttautumassa ylöspäin. Myös kurssitarjonta on tänä päivänä mahdottoman monipuolista ja näin karkeasti ilmaistuna kun soppaan lyödään vielä se mielikuva, että kursseja pitäsi muka käydä, jotta kehtaa sinne lavalle edes mennä niin rahaa saa kyllä ihan kiitettävästi kulumaan.

Ehkä tuo tuhatkolmesataa euroa kuulostaa kokonaisuudessaan hurjalta summalta, mutta se mitä olen sillä summalla saanut, onkin sitten jotain minkä arvoa itselle ei pysty missään rahamäärässä mittaamaan. Olen saanut kokea Suomen suven taikaa, ihania tanssilavoja,  euforisia tunnetiloja, uusia tuttavuuksia, ihania kavereita, nauranut itseni kipeäksi, rentoutunut, tuntenut onnistumisen iloa, oppinut uutta, viettänyt timanttista laatuaikaa, ollut tanssitaivaassa ja tanssinut itseni tainnoksiin monta kertaa. On muuten ollut joka pennin väärti! Voiko rahansa enää paremmin käyttää? No ei voi :)

Ps. Tuohon kesään verrattuna nyt tuntuu todellakin kuvan mukaiselta, kun ei juuri rahaa kulu kuin muutamiin hassuihin kursseihin. Jokainen vähänkin aktiivisesti tanssiva varmasti ymmärtää pointin :P


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti