11.11.2016

"Papat tanssittaa pikkulikkoja"


Anteeksi kovin kärkäs, provosoiva ja yleistävä otsikko, mutta kirjoitinkin sen tuohon muotoon vain siksi, että haluan sen herättävän huomiota. Otsikon aihe on myös jonkinsortin ikuisuusaihe lavatanssien ympärillä johon on tullut itsekin törmättyä aina silloin tällöin. Viimeksi tällainen tilanne tuli itselle eteen lauantaina Satulinnassa. Siinä tanssiessa tulin ajatelleeksi monia asioita tähän juttuun liittyen. Minun olisi aika jo valita ”puoleni” tässä asiassa. Vaikka päätös vaikuttaa kovin yksinkertaiselta niin silti minussa herää jokseenkin ristiriitaisia tunteita siitä miten minun odotetaan tilanteessa toimivan – sekä siitä miten omasta mielestäni tulisi toimia. Alla yritän tässä avata jälleen kerran vain omaa mielipidettä ja katsantokantaani otsikon asiaan omien kokemuksieni pohjalta.  Kirjoitan tässä nyt sellaisista hakijoista, jotka eivät ole minulle ennestään tuttuja (kursseilta/muusta yhteydestä) vaan ihan täysin vieraita, joiden kanssa en ole aikaisemmin tanssinut.  ”Ollako vai eikö olla?” Kas, tässäpä päänvaivaa kerrakseen..

Mistä on kyse? Kaikessa yksinkertaisuudessaan siitä, että jotkut reippaasti vanhemmat hakijat (nimitettäköön heitä tässä yhteydessä papoiksi) hakevat meitä nuoria naisia (20-30 v.) kerta toisensa jälkeen parketille oman ikäistensä daamien sijaan. Korostan, että läheskään kaikki vanhemmat miehet eivät tosiaankaan näin tee, mutta sitten osa tekee. Tästä kumpuaa otsikossakin mainittu asia ”papat tanssittaa pikkulikkoja”. Minulle on aina toisinaan (viimeksi lauantaina) käynyt niin, että hakija oli mielestäni reippaasti yli-ikäinen. Omaan ikääni verraten pappa-osastoa alkaa olemaan +65 ikävuotta lähentelevä hakija. Hänen hakiessaan minua kävin sisäistä taistoa rukkasten antamisen ja tanssimisen välillä. Olin kuitenkin sen verran lapanen, etten kehdannut antaa hänelle rukkasia ja lähdin sitten tanssimaan. Siinä lattialla kävellessä alkoi rehellisesti sanottuna kaduttaa koko juttu. Siinä hiihdellessä oli myös aikaa harrastaa itsetutkiskelua, että miksi hitossa minä siihen päädyin? 

Tämän kaltaisia tilanteita ei onneksi itselle usein edes eteen tule, mutta aina välillä kuitenkin. Kun mietin yllä olevaa tilannetta, koin siinä ristiriitoja sen välillä miten minun odotettiin toimivan ja miten minun olisi pitänyt omasta mielestäni toimia. Koin, että minulta odotettiin haun hyväksymistä, koska hakija oli siisti ja ystävällinen eikä esimerkiksi tolkuttomassa humalassa, haissut rankkitynnyriltä tai muuten vain epämääräinen tapaus. Välillä tuntuu, ettei lavatansseissa ole hyväksyttävää pakittaa, jos hakijassa ei ole mitään selkeää vikaa (esim. humalatila). Joku ei välttämättä uskalla edes antaa pakkeja oli hakija millainen örvelö tahansa. Lisäksi naisena ja etenkin parittomana kannan sitä ristiä, ettei minulla ole ihan tolkuttomasti varaa jaella niitä rukkasia yhtään kellekään, koska rehellisesti tunnustettuna pelkään leimautuvani nirppanokaksi. Ja kaikkihan tietää mitä se tarkoittaa.. Ehkä suurimman ristiriidan koin kuitenkin siitä miten minun olisi omasta mielestäni pitänyt toimia. Olen täällä blogissakin aina ihmetellyt sitä, että en ymmärrä miksi ihmiset eivät voi tanssia kaikkien kanssa? Nyt kuitenkin oma käytökseni ja tuntemukseni sotivat tätä ajattelua vastaan. Minun olisi pitänyt antaa rukkaset ko. hakijalle, mutta mielestäni se olisi kuitenkin sitten ollut epäkohteliasta, koska hän oli OK – mutta vain liian vanha. Olen ristiriitainen siksi, koska olen sanonut tanssivani mieluusti kaikkien kanssa, myös vanhempien, mutta nyt en olisi sitten kuitenkaan halunnutkaan tanssia. Huoh, naisena oleminen on kyllä joskus tosi vaikeaa..

Onko nuorella naisella velvollisuus tanssia yli-ikäisen hakijan kanssa jos hakija on ok? Ei ole. Sosiaalinen paine naisten antamille pakeille tuntuu silti hartioilla. Kellään, miehellä tahi naisella, ei ole velvollisuutta tanssia itseään miellyttämättömän hakijan kanssa. Miksi sitten lähdin tanssimaan? No koska en kehdannut pakittaa, hakija oli ok, mutta vain iäkäs..Tai en minä oikeastaan enää edes itsekään tiedä! Miksi jotkut miehen hakevat itseään selkeästi nuorempaa naista tanssimaan ikäistensä daamien sijaan? Mitkä ovat joidenkin miesten motiivit tähän? Sen kun tietäisi. Yleensä haut tapahtuvat reilusti jälkikäteen jolloin on jo selvää ettei pääsisi tanssimaan ko. kappaleparia. Omakohtaiseen kokemukseen perustuen haettavat kappaleet ovat olleet perinteisiä lajeja: hitaita foxeja, valsseja, tangoja (lähiotteessa mentäviä tansseja), ei käytännössä siis mitään kädenalitansseja. Voisiko yksi motiivi olla halu päästä lähelle nuorta sorjaa naista, koska muuten tähän tuskin on mahdollisuutta? Tiedä häntä..Nytkin korostan, että ne yli-ikäiset viejät kenen kanssa olen tanssinut, ovat olleet 99% asiallisia eikä kaikkia nuoria naisia tanssittavia vanhempia miehiä tule osoittaa sormella ja leimata pervoiksi sediksi. Ei tosiaankaan! Mutta haluan kertoa myös, että pariin likistelijään olen valitettavasti törmännyt. Nimenomaan lähitansseissa otettaan tiukka ote selästä ja painetaan itseä vasten sekä taputellaan/hierotaan selkää, niin kyllä siinä inha tunne väkisinkin tulee – varsinkin kun hakija voisi olla minun pappani. Se ei mielestäni ole sopiva käytöstä vanhalta hakijalta nuorta kohtaan. Se ei myöskään ole mielestäni yhtään sen hyväksyttävämpää nuoremmaltakaan mieheltä - keneltäkään. 

Onneksi sosiaalinen paine miehille leimautumisesta pikkulikkojen tanssittamiseksi suistsii varmasti tätäkin touhua, mutta mielestäni reilusti vanhempien miesten (pappa-osasto huomio!) tulisi ymmärtää olla hakematta itseään reilusti nuorempaa tuntematonta naista. Mutta myös meidän nuorten naisten, minä nyt ainakin etunenässä, tulisi katsoa peiliin tässä asiassa. Oli sosiaaliset syyt mitkä tahansa niin jokainen nuori naistanssija joka lähtee tanssimaan itseään reilusti vanhemman tuntemattoman miehen kanssa – jonka kanssa EI haluaisi tanssia - jatkaa omalta osaltaan tätä saagaa. En tahdo tällä kirjoituksella aloittaa kansanliikettä, että nyt kaikki nuoret naiset antakaa aina pakit x-ikäisille miehille. Ei. Haluan, että teette rohkeasti niin kuin itsestä tuntuu. Jos et halua tanssia jonkun kanssa syystä x niin käytä oikeuttasi sanoa ei. Se on ihan okei! Ei pidä tehdä asioita vaan sen takia ettei kellekään tule paha mieli tai jotta toiminta olisi jonkun yleisesti hyväksytyn normin/tavan mukaista.  Minä en ole juurikaan kehdannut käyttää sitä oikeutta ja siten joutunut tilanteisiin, jossa mieluummin pitäisin seinää pystyssä. Tämä on ihan täysin oma vikani, enkä syytä hakijoitani siitä. ”If you can’t stand the heat. Get out of the kitchen!” 

Vanhemmat miehet tanssittamassa nuorikkoja ei mielestäni ole mikään lavatanssien kirjoittamaton sääntö, enemminkin poikkeus. Niitä osuu silloin tällöin kohdalle. Uskallan väittää, että ei ole yksi tai kaksi nuorta naista joka on ollut samassa tilanteessa. Tämän ehkä jopa liian pitkäksi venähtäneen pohdinnan seurauksena tulin itse ainakin siihen lopputulokseen, että varaan jatkossa tanssikassiin muutamat työkintaat jaettavaksi itseäni reilusti vanhemmille tuntemattomille hakijoille - tämän enempää selittelemättä.

I rest my case. Peace and laav!

Kiitos ja anteeksi.

9 kommenttia:

 1. Anonyymi14.11.16

  Niinpä, vastaava kirjoitus oli tässä taannoin erään toisen nuoren tanssijattaren blogissa. Ja ei tuo ole helppo ongelma ratkaista. Ehkä siitä voi lähteä, että hitaiden osalta tuo "kiitos, ei kiitos" on täysin perusteltu eikä siihen pitäisi kenellekään olla nokan koputtamista. Toisaalta monen hitaan voisi tanssia kädenaliversiona vaikka rumbana, jossa turvaväli helposti pidettävissä.

  Itse olen tämän asian suhteen jopa ylivarovainen, ja usein tuntuu, että ei oikein osaa edes paikallistaa niitä oman tai sopivan ikäisiä sieltä ruuhkasta. Vähän ehkä katoaa se tanssinautinto senkin myötä, kun tuntuu siltä, että tässä ollaan vain tanssimassa.

  Mutta tähän asiaan liittyen niin on sitä monesti huomannut sen epäsuhdan, kun viejän auvoisen hymyn vastapainona on nuoren daamin evvk-ilme :) Täytyy tosiaan ihmetellä, että miten tuosta kumpikaan saa irti jotain tanssi-iloa. Mieluummin siis ne pakit, vaikka ne aina kirpaiseekin hieman.
  Nimimerkki yksi papparainen, joka yrittää olla kiusaamatta teitä nuoria, vaikka niin suloisia olettekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä itse ainakin allekirjoitan sen, että sieltä naisrivistöstä on vaikea varmasti bongata ajoittain tässä tapauksessa "sopivan ikäistä" tanssitettavaa ja mitä tulee taas naisen iän arvioimiseen niin sehän se vasta tehtävä mahdoton onkin :) So I feel you.

   Kuten itsekin vahvistit oletukseni siitä, että valtaosa vanhemmista hakijoista eivät hae mitenkään tarkoitushakuisesti meitä nuorempia (etenkin tuntemattomat) neitoja vaan ovat nimenomaan mielummin varovaisia tässä suhteessa.

   Poista
  2. Anonyymi19.11.16

   Olin eilen Ruusulinnassa ja Sinitaivaan houkuttelemana paikalle taisi olla tullut normijakaumaa enemmän nuorta porukkaa. Mikä sinällään on minusta mukavaa, että löytyy kaikenikäistä sulassa sovussa. Aiheen tiimoilta muutama hajatelma.

   Yksi tyttö tai nuori nainen taisi pariin otteeseen päätyä tanssilattialle vanhemman, mutta Ruusun tilanteen huomioiden ei nyt niin vanhan, daamiksi. Katsoin sitä tanssimista ja se oli aika järkyttävää, siis näytti ulkopuolisen silmin, että daami yrittää koko ajan pyristellä irti. En tiedä totuutta, mutta jopa heidän asemoituminen oli niin toisiaan hylkivä, että ihan tanssimielessäkin tuntui aika haasteelliselta. Mutta yhtä hyvin voin olla ihan väärässä.

   Mutta sitten näitä nuorempia oli myös istumassa aika usein, joten millä ajatuksella teitä saa hakea? Onko lähtökohtainen oletus, että vanhemman mieshenkilön taholta ette toivo hakua. Mikä olisi hyvä ja sopiva tapa ylittää se aika korkea kynnys. Minäkin olen monesti ajatellut silleen, että jokin kädenalikappale voisi olla ok, mutta ei se taida aina olla sitenkään, että nuorella on itsestään selvyydellä ka-tanssit hallussa.

   Poista
  3. Oma toiveeni itseäni reilusti vanhemmille hakijoille olisi nimenomaan haku juuri kädenallitansseille, jos he haluavat minua hakea. Omasta mielestäni olet siis oikeilla jäljillä. Niihin on itsellä ainakin paljon pienempi kynnys lähteä kenen kanssa vaan kuin lähiotteessa mentäviin lajeihin. Niissä pystyy pitämään "turvavälin", jos kokee sellaisen tarpeelliseksi. En tiedä arvaanko paljon väärin, mutta yllä kuvatussa tilanteessa varmaan mentiin jotain hidasta kappaletta?

   Itsellä on se mutu-tuntuma, että näiden kädenalitanssien yleistyminen jakaa erityisesti pitkään tanssineiden mielipidettä. Toiset tykkää ja toisten mielestä ne pilaa lavatanssit. Pääsääntöisesti vanhemmatkin osaa mielestäni tosi kivasti kädenalitansseja, mutta ainakin ne ei-toivotut kenen kanssa olen tanssinut ovat olleet sellaisia vanhan liiton tanssittajia. Yhdellä ja samalla askekeella on menty sen 50 vuotta.

   Kyllä mielestäni vanhemman henkilön haku kädenalitanssille on ainakin itsestäni ihan jees. Kuten itsekin kirjoitit, eivät nuoret automaattisesti osaa tanssia kädenalitansseja vaikka ne ovatkin kovasti meidän suosiossa. Itse tässä kohtaa katsoisin illan aikana tanssiiko henkilö jota haluaisin hakea illan aikana ko. tansseja laisinkaan, ei tule sitten hutia siinäkään suhteessa :)

   Poista
 2. Anonyymi20.11.16

  Ehkä en jatkossakaan lähde kiusaamaan teitä nuorempia, erehdyksiä voi joskus sattua, mutta yritetään selvitä niistä kunnialla :) Kursseilla saatamme päätyä yhteiseen tanssihetkeen, mutta ne ovat ainakin minun mielestä olleet tosi mukavia kokemuksia.

  Ja tuo mainittu tapaus, vähän epäkorrektia tuoda se minulta esille, kun en totuutta edes tiedä. Taisi olla ihan normifoksi kyseessä, mutta jotenkin sen neitokaisen olemus kosketti siinä tilanteessa.

  Näitä teidän blogeja on mukava lukea, toisaalta lavatanssiaiheisia ei niin kovin montaa taida edes olla. Kirjoitustapanne perusteluineen on hyvin fiksua ja antoisaa. Tuotte myös rohkeasti mutta asiallisesti esille niin ne mukavat puolet kuin seikat, jotka ärsyttävät ja kaipaavat korjausta tai muutosta. Ja hauskaa lukea erilaisista lähtökohdista saman harrastuksen pariin tulevien immeisten mietteitä. Monesti ajatukset ovat enemmän yhdenmukaisia samoihin aikoihin lavatanssin löytäneiden kesken kuin sen perusteella mitä ikäluokkaa sattuu edustamaan.

  Mukavia, hauskoja ja tunnepitoisia tanssihetkiä sinulle toivottaen :)

  VastaaPoista
 3. Nimenomaan kurssitilanteita ei mielestäni saalukea tämän kirjoituksen alle tai vetää yhtäläisyysmerkkiä otsikon asiaan. Kursseilla käydään lähtökohtaisesti eri syistä kun esim. lavalla. Kuten itsekin sanoit, ne ovat olleet tälläkin puolella ruutua mukavia kokemuksia :) Mitä tuohon kuvaamaasi tilanteeseen tulee niin uskon, että jos se sai ulkopuolisenkin katselijan huomion kiinnittymään siihen niin, tuskin se silloin on ihan tasapuolinen ollut.

  Voi kiitos kauniista sanoistasi ja palautteesta :) Tavoitteenani on nimenomaan kirjoittaa realistisesti nykypäivän lavatansseista ruusuineen ja niiden piikkineen. Sanasi lämmitti mieltä ja mukava kuulla, että olet viihtynyt juttujeni parissa.

  Kuin myös, makoisia tansseja toivottaen! :)

  VastaaPoista
 4. Nämä toisessa aallossa hakevat asialliset papat ajattelevat luultavasti, että parempi päästää teidät nuoret lattialle, kuin jättää seinäruusuksi. Etenkin tuoreilla lavatanssijoilla jää varmasti huono maku suuhun, jos kukaan ei hae illan aikana. Valitettavasti osa näistä papoista vaan ovat niitä perinteisiä hiihtäjiä, jotka eivät pysty tarjoamaan kädenalivientiä.
  Toisessa aallossa muutenkin tulee helpommin haettua sellaisia, joita ei muuten kehtaisi hakea. Omasta näkökulmasta liian kaunis, suosittu, taitava, yms... Pervopapat ovatkin sitten ihan oma lukunsa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikken olekaan vanhempi mies niin ehkäpä olet oikeilla jäljillä. Kuitenkin mielestäni näiden vanhempien viejien tulisi ajatella ensisijaisesti vievänsä joku niistä varttuneimmista daameista parketille kuin jättää heidät seinäruusuksi. Kun oman ikäistä tanssiseuraa ja varmasti vielä kenties tanssitaitoisempaakin on lähes poikkeuksetta tarjolla tansseissa kuin tansseissa niin silti valitaan siitä vierestä se kaikin puolin "kokemattomampi". Tätä en aina tahdo itse oikein ymmärtää. Eikä ymmärrä kyllä ne vanhemmat daamitkaan, joiden kommentteja olen välillä korvat punaisina rivissä kuunnellut..

   Ja jos nyt ihan vaan vähän saan tässä yleistää niin mutu-tuntumalla vanhemmat ihmiset pitävät perinteisemmästä menosta ja me nuoret niistä vauhdikkaammista kuten esim. kädenalitanssit. Lisää yleistystä :pääsääntöisesti suht lähellä omaa ikäluokkaa olevat tanssijat pystyvät tätä lavoilla toisilleen tarjoilemaankin niin halutessaan.

   Toki itsekin ne aloittelvan harrastajan ajat läpi kahlanneena (kun vain harva uskalsi hakea) tiedän, että seinäruusuksi jääminen kerta toisensa jälkeen ei tee hyvää millään mittarilla mitattuna. Kuitenkin jos minua olisi alunalkaen hakenut vain erityisesti vanhemmat viejät niin kyllä siinäkin tapauksessa harrastusintoni olisi lopahtanut siinä missä seinäkukkaseksi jääminenkin.

   Poista
  2. Eino9.7.18

   Luin tämän viestiketjun meetuun jälkeen.
   Olen seitsemänkymppinen Vaari mutta luullaan viisikymppiseksi.

   Minulla on paljon lavatanssikokemusta, mutta myös kilpatanssikokemusta. Minulta käy hyvin kädenalitanssit, harvoin löytyy kädenalitansseihin omasta ikäluokasta riittävän vikkelää nopeisiin kappaleisiin. Nuorempia tulee silloin haettua ja ovat yleensä tyytyväisiä vientiini.
   20-30 vuotiaita nuoria miehiä on yleensä huomattavasti vähemmän kuin samanikäisiä neitosia.
   Tänään tuli tanssittua tanssia opettavien ja aloittelijoiden kanssa. Kun aloittelijat oppivat riittävästi tanssimaan, heitä uskaltautuvat hakemaan nuoret miehet.
   Kilpatanssissa minulla oli parina kaksi vuotta sitten 26 v australialainen Aupair. Hän ei joulutauon jälkeen harjoitellut niinkuin olimme sopineet niin lopetin hänen kanssaan tanssimisen ja menin käymään West Coast Swing -kurssin ja olin poissa yli kaksi kuukautta. Palattuani yritin olla tanssimatta hänen kanssaan mutta hän oli sitkeä ja jatkettiin harjoituksia.
   Kädenalitanssieni pohjana Blomqvistin tanssikoulun Rock ja myöhemmin Jive johon Åke pyysi minut kun miehistä oli pulaa. Kävin harjoituksissa kaksi vuotta ennenkuin menin Ketosten opetukseen.

   Monien kanssa olen tanssinut sata kertaa tai enemmänkin niin tulee haettua myös tuntemattomia, iästä riippumatta. Varsinkin jos heitä ei muuten haeta. Usein on käynyt niin että hakuni jälkeen he ovat päässeet tanssimaan loppuillan.
   Tämä toimii myös niinpäin kun on lomalla huomannut tutun jota ei ole kyseisellä lavalla haettu ja tanssittaa reippaan kädenalitanssin, tietää että tanssitettu pääsee taas tanssimaan.

   "Hyljintää" tapahtuu jonkinverran väistämällä haussa. Pidän merkkinä "hyljinnästä" sitä jos naisen vasen käsi on oikean käteni etupuolella. En hae enää häntä. Yleensä lavatanssit ovat ihania. Tervetuloa.
   Sekahaussa radiossa juuri kannustettiin opettelemaan tanssimaan kunnolla valssia. Siitä olen saanut viikon sisällä kiitoksia sekä vanhemmalta että nuorelta.

   Poista