25.6.2017

The Juhannus @ Jenkkapirtti Joel Hallikainen&Patajätkä & Finlanders & Samppa Valo Band

Hyvää sunnuntaita! Toivottavasti tanssivarpaasi on kipeät, minun ainakin on :) Piti ihan muistin virkistämiseksi käydä lukaisemassa kirjoitukseni viime juhannukselta , jossa uhkasin, etten enää ikinä mene juhannustansseihin, jos tämän ajankohdan tanssit eivät nyt ota tuulta purjeisiinsa. Ensimmäiset juhannustanssit vuonna 2015 vasta-alkajana meni vähän niin ja näin ja niin meni viime vuonnakin. Sananlaskunkin mukaan kolmas kerta sai sanoa toden ja se piti paikkansa. Tämän viikonlopun jälkeen olen erittäin vakuuttunut ja kovin kovin iloinen siitä, ettei minun tarvitse toteuttaa tätä uhkaustani vaan saan mennä joka juhannus tanssimaan! :)

Torstain humpista oli selvitty hellimällä tanssivarpaita kuumassa paljussa juhannusaattona, nauttien hyvästä ruoasta ja ehkä vähän (palautus)juomastakin tietysti Hämeen parhaan tanssiporukan kesken. Juhannuspäivänä Jenkalla oli niin ikään kolme bändiä tarjoilla tanssijoille. Itse odotin näistä kolmesta esiintyjästä eniten Joel Hallikaista. Itse muistan hänen musiikkinsa omasta nuoruudestani. Meillä pienillä tytöillähän oli useimmilla sellainen kaverikirja tms. ja siinä oli aina kysymyksiä mistä pitää jne. Lempikappaleeni kohdalla luki aina kuurankukka :) Se on vieläkin erittäin hyvä biisi ja mukavaa oli kuulla se myös Hallikaisen toisen setin kärkeen. Lisäksi täällä on katsottu aikoinaan myös Pekko aikamiespoika- elokuvia, joissa on ollut hänen musikkiaan. Ehkä vähän harmitti, kun toinen setti tuli kahdentoista jälkeen ja jo siinä vaiheessa olin kyllä itse niin puhki että ei vain enää tossu noussut sitten millään.

Finlanders oli myös oma hyvä itsensä, mutta tuo Samppa Valo Band ei oikein nyt jotenkin jäänyt mieleen millään tavalla. Olin kuullut hehkutuksia heistä joten odotukset olivat korkealla, myönneetäköön. Olivat olleet näköjään viime juhannuksenakin Jenkalla, mutta enpä ole näköjään heitä silloinkaan kovin paljoa noteerannut. Lattia tuntui eilen omille tossulleni ajoittain liiankin nahkealta. Tosin minulla oli tällä kertaa eri kengät jalassani kuin torstaina, mutta pitäisiköhän pitkästä aikaa kokeilla niitä haljasnahkapohjaisia tanssikenkiäni Jenkan parketille hmm.. Käsittelemätön pienempi lattiakokonaisuuskin tuntui loppuillasta vielä enemmän kuin täi tervassa olemiselta. Tanssittiin kuitenkin aika paljon nimenomaan pienemmällä osuudella, koska siellä oli enemmän tilaa. Harmi vain, että torstainakin ollut ongelma musiikin kuulumattomuuden kanssa takalattialle oli edelleen olemassa. Välillä kaiuttimista kuului musiikkia ja sitten taas välillä ei. Ainakin jossain välissä järjestysmies kuikuili ja kuunteli kaittumia, mutta surkeasti kuuluu musiikki takaosaan. Täytyneekin kirjoittaa palauttetta asiasta, josko asialle voisi tehdä jotain.

Tanssijoita oli juhannuspäivänä vähemmän kuin torstaina, mutta kuten kuvasta näkyy, ei siellä yksin tarvinnut nojailla. Selkeästi huomasi myös sen, että lavalla oli paljon ei-tanssivaa juhannusväkeä. Ja nimenomaan sen huomasi myös siitä, että illan painuessa keskiyön puolelle lattialta löytyi jo märkiä länttejä sieltä täältä, kun sitä juomaa oli läikkynyt muualle kuin omaan suuhun. Baarin puolella parveili tavallista enemmän humalaisia, keskellä tanssilattiaakin oli hyvä kokoustaa, nuuskapurkkea ja nuuskaa löytyi tanssilattialta ja meno alkoi tosiaan olemaan enemmän perinteisen örvellyksen puolella kuin se, mihin tanssilavoilla yleensä on totuttu. No kyllä sopu sijaa antaa, mutta itse en nyt ihan jaksa aina arvostaa tälläistä meininkiä. Loppuillasta tanssijat olivatkin aikalailla kaikonneet ja juhlivat ihmiset valtasivat tanssilattian.

Onneksi näitä iltoja ei kovin montaa kesässä ole joten kyllä tämän kestää. Tanssia sain jalat muussiksi kiitos taas meidän tanssimiesten, te ootte niiiiiiin huippuja! :)  Oma tanssittajanikin kehittyy viejänä silmissä koko ajan. Tämän juhannuksen tanssit ovat siis korvanneet 10-0 ne pettymykset, mitkä kaksi edellistä ovat aiheuttaneet. Vaikka mieli vähän tekisikin, ei tänään enää Kolmikselle jaksa lähteä vaan tyydyn keräämään voimia uuteen työviikkoon - ensi viikolla mennään taas!


Esijuhannus @ Jenkkapirtti Taikakuu & Kyösti Mäkimattila & Kake Randelin

Mukavaa keskikesän juhlaa sinulle! :) Minun juhannukseni tänä(kin) vuonna koostuu niin ikään tanssimisesta sekä meidän huikean, parhaan ja ihanimman tanssiporukan kanssa vietetystä ajasta. Viileät säät eivät haitanneet, koska torstain tansseissa Asikkalan Jenkkapirtillä oli kuuma tunnelma aina niin ihanan Taikakuun, komean Kyöstin ja Kake Randelinin ottaessa lavan ja tanssijat haltuun. Jauuuu, sanon minä!

Tosiaan ensimmäistä kertaa tänä kesänä käyty tsekkaamassa kotikulman lava. Ilmeisesti aiemmissa tansseissa oli ollut jotain ongelmaa lattian ja etenkin sen luistamattomuuden kanssa. Järjestäjät olivat ottaneet palautteesta onkeensa ja päälattia oli saatu kuosiin juuri parahiksi. Toinen lattiaosuus korjattaisiin sitten myöhemmin. Omalle tossulle (bleyer) lattia oli ihan hyvä, mutta ainakin alkuillasta käsittelemätön lattia oli kyllä kuin luistinrata. En ollut pysyä siellä pystyssä. Loppuillasta se kyllä muuttui jopa hyvin pitäväksi tossulleni. Yhteen iltaan oli tosiaan mahdutettu aika muikea kattaus musiikkia ja hyviä artististeja. Harvemmin tulee käytyä sellaisissa tansseissa joissa on 3 bändiä yhtä aikaa. Enemmän ehkä pidän kuitenkin 2 yhtyeen illoista. Liput ovat halvempia (vaikka ei 20 € liput kolmesta bändistä mielestäni mikään törkeä hinta ole) ja bändeiltä kuulee useampia settejä. Toki käytettävissä oleva aikakin aiheuttaa ymmärrettävästi omat rajoitteensa. Kaikki illan esiintyjät soittivat kukin siis vain kaksi settiä.

Itse en ole Kyöstin keikoilla juurikaan käynyt, mutta ainakin tostaina tulin kiinnittäneeksi huomiota hänen lavakarismaansa ja esiintymiseensä eri tavalla kuin ennen. En kyllä nyt yhtään ihmettele miksi kaikki naiset sankoin joukoin aina Kyöstin keikalle menevät. Ihan hyvin voisin jatkossa itsekin alkaa käymään enemmän. Illan pääesiintyjä oli kukas muukaan kuin Kake Randelin! No hei, kukas ei nyt Kakesta pitäisi? :) Makunsa kullakin, mutta minä ainakin tykkäsin. Harmi vain, että Kaken soittamat musiikit menivät vähän samaan kategoriaan kuin Yölinnun, jota olin katsomassa viime kesänä niin ikään Jenkkapirtillä. Musiikki oli hyvin paljon fusku ja bugg-tyylistä ja kovin nopeatempoista. Me kun emme miehen kanssa pysty vielä tanssimaan niin nopeaan tempoon ko. lajeja joten Kaken setit tuli pitkälti vain kuunneltua.
Nasta pimu!
Näissä tapauksissa on myös kiva käydä välillä fiilistelemässä tai fanittamssa itse artistia eturivissä tanssimisen sijaan. Tätä tulee harvemmin tehtyä, koska useimmiten käyn yleensä ns. tanssibändien keikoilla ja heillä ei niin usein näy paljon faneja eturivissä kuin esim. Yölinnulla, Kakella tai vaikkapa Matilla ja Tepolla. Kannattaa siis muistaa, että isoimmilla lavoilla ainakin on paljon monipuolista viihdykettä monenlaiseen makuun - siellä ei tosiaankaan ole pakko vain tanssia eikä se ole ainoa oikea tapa viettää onnistunut ilta.

Jo artistikattauksen perusteella osasi ennustaa, että ruuhkaa moottoritiellä saattaisi olla luvassa. Arvatkaapa huviksenne monta naista oli lähtenyt kokemaan moottoritien kuumuuden? Sen verran paljon, etten osannut enää laskea niin pitkälle...Ne kaikki lukijat, jotka ovat Jenkalla joskus käyneet voivat nyt kuvitella neljä (kyllä neljä) naistenriviä portaikon päästä päähän... Voe mahoton. Onneksi ei itse tarvinnut naistenrivissä tällä kertaa olla, siitä pitivät meidän omat ihanat vakiotanssittajat huolen. Kyllä ehkä vähän sääliksi kävi katsoessa sitä riviä verrattuna miesten riviin. Tulisipa joskus se päivä kun niitä miehiä olisi yhtä paljon kuin naisia ja naisia se määrä mitä miehiä nykyään! Välillä kyllä ihmettelen, että miten naiset jaksaa kerta toisensa jälkeen silti lähteä esim. Kyöstin keikoille nimenomaan tanssimaan kun siellä on aina niin paljon kanssasisaria (tämän olen siis ymmärtänyt keskusteluja lueskellessani). Jos oli naistenrivi sakeana niin ruuhkaa oli kyllä tanssilattiallakin, yllättävän vähän törmäilyjä ainakin meille sattui. Ihanaa oli nähdä nuoria lavalla ja muutenkin tanssijat olivat sopiva miksaus kaikenikäistä.

Kaikkensa antaneena - jälleen kerran - oli hyvä lähteä kohden juhannusaattoa ja Jenkkapirttiä vol. 2 juhannuspäivänä!

13.6.2017

Finlanders @ Kolmilammi

Mukavaa viikonalkua kaikille ja tanssiterveisiä Kolmilammelta! Kuten viereisestä kuvastakin sen huomaa, hemmoteltiin tanssitossun kuluttajaa tänäkin sunnuntaina alkukesän auringolla, lämpimällä kesäillalla, hyvällä musiikilla, hikisellä tunnelmalla sekä kiusattiin vähän hyttysillä. Kolmiksella taitaa aina paistaa aurinko? :)

Oltiin taas kerran isommalla porukalla liikenteessä ja mikäs sen mukavampaa. Minusta on myös enemmän kuin positiivista, että meidän porukkaan on löytänyt tiensä uusiakin jäseniä - nimenomaan miespuolisia. Myönnän välillä olen jokseenkin kauhulla ajatelleeni, että tämä lavakulttuuri saattaa ajan saatossa näivettyä, jos meissä nuorissa ei lepää tämän harrastuksen tulevaisuus. Onneksi hätä ei kuitenkaan ole sen näköinen! Kolmiksella ainakin on näkynyt positiivisesti nuorta verta ihan lapsista lähtien, jotka myös on otettu tanssilavoille mukaan ja he tanssivat vanhempiensa kanssa siinä missä muutkin. Jes!

Tanssijoita oli runsahkosti paikalla, mutta ei mielestäni kuitenkaan ruuhkaksi asti. Ikäjakaumaltaan aika sopusuhtaiset tanssit, oli nuorempaa väkeä ja vanhempaa sekä siltä väliltä. Useimmille varmasti löytyi sopivaa tanssiseuraa. Itse tanssin mieheni kanssa melkein koko illan joten naistenrivi ja tanssiflaksi jäi tällä kertaa kokematta. Pidän Finlanderssin musiikista, mutta miinuksena bändille, soitto kuului ajoittain lavan "takaosaan" todella hiljaisesti. Väliaikamusiikitkin olivat kyllä jotenkin kumman hiljaisella ja yleinen hälinä peitti ajoittain nekin sävelet alleen..No enpä välittänyt juuri tämänkään poppoon välimusiikeista, joten eipä se minua haitannut vaikka ei kauas kuulunutkaan. Kahvion omenapiirakka sen sijaan kyllä suorastaan suli suuhun, nam. Kolmiksella kakut/piirakat ovat kyllä tosi hyviä! Vinkki: kannattaa käydä kakkukahvilla ajoissa, että saa palasen. Usein ovat loppuneet jo myöhemmin illalla.

Sunnuntaina törmäsimme miehen kanssa ilmiöön jota kutsun tässä vaikkapa tanssikehäksi. Tanssikehällä tarkoitan tanssilattia-aluetta, joka voidaan karkeasti jakaa kahteen osaan : sisä - ja ulkokehäksi. Tanssietiketin ihanteen mukaan sisäkehällä (keskellä) tanssisivat parit, jotka tanssivat lähes paikallaan esim. fusku, bugg tai liikkuvat hitaammin tehden vaikkapa stop&go-tyyppisiä tulkintoja. Ulkokehä jäisi näin ollen vapaaksi "baanaksi" painaa vaihtoaskeella tai haluamallaan tavalla hieman nopeammin ilman kamikaze-väistöliikkeitä yms. yllättäviä tilanteita. Sunnuntaina siis tuli huomattua, että tämä tuntuu olevan vain ihanne. Ei ollut yksi eikä kaksi kertaa kun parini ärsyyntyi kädenalitanssijoista, jotka tanssivat ulkokehällä muiden "tiellä". Vielä aloittelijana hänellä on haastavaa väistää yhtäkkiä eteen tulevia pareja vaikka todella hyvin loppuiltaa kohden pystyikin tilanteet kohtaamaan tanssin kärsimättä. Ja nimenomaan yritimme aina tanssia niin reunassa kuin mahdollista. Myönnän, että asia alkoi hieman korpeamaan minua seuraajanakin. Miksi pitää tanssia selvästi ulkokehällä paikallaan? Miksei voi tanssia siellä enemmän keskellä? Siellä on kyllä ahdasta sen myönnän, mutta ehkä lienee syytä tarkastella omaa tanssityyliä jos se vaatii 3 m tilaa ympärilleen...

Ulkokehällä siis saattaa olla vaihtoaskeltajalla piukat paikat kun kädenalitanssijat ovat toisinaan levittäytyneet yli äyräiden. Kaikki eivät halua tanssia kädenalitansseja vaikka ne kovin suosittuja ovatkin. Myös "tavistanssijat" tarvitsevat tilansa. Tätä siis ilmeni eniten niiden kappaleiden aikana joita pystyi mennä buggina tai fuskuna, kun oli kyseessä normaali valssi tai tango niin "ongelma" poistui kuin itsestään. Sopu sijaa antaa puolin ja toisin kun yritetään toisemme lavalla huomioida niin kummasti vaan mahtuu tyyliä monta ja suuri määrä tanssijoita samaan tilaan - niin kaikilla on hauskempaa :)