31.10.2015

Hae ja tule haetuksi - omakohtaisia kokemuksia

Hmm, olen jo jonkin aikaa ajatellut kirjoittaa tästä aiheesta, koska tämähän on olennainen osa tansseja. Ihmisten puheista päätellen tässä osa-alueessa onnistuminen tai epäonnistuminen tuntuu määrittävän henkilön tanssi-illan onnistumista aika pitkälle..Mistä on siis kyse? Kaikessa yksinkertaisuudessa tästä:

                                                                      Miestenhaku:

Miestenhakua on tavallisesti useampi ajanjakso illasta, jolloin vain miehet hakevat daameja tanssimaan. Tämähän ei siis ole millään muotoa kiveen hakattu, etteivät naiset saisi miestenhaun aikana myöskin hakea (esim. lavan reunalta, kahviosta jne.) jos itseä ei ole varsinaisella miestenhaulla haettu tanssimaan. Mutta siis ko.ajanjaksona pääsääntöisesti miehet tekevät aloitteen tanssiin. Miestenhakua on illasta yleensä enemmän kuin naistenhakua, mutta tämähän tietysti vaihtelee lavoittain.

Miten tulen haetuksi? No jaa, jos tähän varmasti meitä kaikkia daameja kutkuttavaan kysymykseen saisi joskus yksiselitteisen vastauksen niin voisi sanoa olevansa valaistunut :) Hakuun varmasti vaikuttaa kaikki tähtien ja kuun asennot aina vallitsevaan avaruussäähän asti. No, palataan taas asiallinjalle. Vaikea sanoa kun en ole mies, että mitä siellä pitäis tehdä, jotta just mua tultaisiin hakemaan. Itse olen päätynyt seuraavanlaiseen ratkaisuun:

Kun olen naistenrivissä niin yritän yleensä tyrkkyriviin (eteen) tai sitten vähintään 2.riviin. Olen pitkä niin ei haittaa jos lyhyempiä edessä. Hymyilen ja seison mahd. suorassa ja katselen miesten riviin. Jos haluaisin tanssia tietyn miehen kanssa niin katson häntä ja yritän katsekontaktilla saada haun ja tietty hymyllä ;) Ei siis mitään silmäniskuja tms. vaan pelkkä silmiin katsominen ja hymy riittää. Joskus onnaa, joskus ei.

Omakohtaisia kokemuksia: Kun aloitin käymään lavoilla minulla oli ongelma - miten saada hakuja? Olin outo kasvo, en tuntenut ketään eikä kenelläkään ollut hajuakaan tanssitaidoistani. Jotkut hakivat varmaan siksi, koska olin uusi kasvo, jotkut ehkä nuoruuteni vuoksi, jotkut jonkun muun syyn. Tuntui, että näihin "piireihin" on tosi vaikeaa päästä täysin nollasta. Ja kyllä, se on ollut haastavaa ja on tehnyt mieli luovuttaa, myönnän. Monta iltaa meni niin, että sain kyllä hakuja miehiltä silloin tällöin, mutta pääosin sietä rivistä tuli poistuttua häntä koipien välissä katsomaan kateellisena muiden menoa. Kyllä siinä monta kertaa tuli mietittyä, että mitä helvetin järkeä tässä on kun kukaan ei halua tanssia mun kanssa. Miksi minä lähden tanssimaan, jos saan vaan tanssia silloin kun itse haen? Olenko mä oikeasti niin paska tanssija? Mikä mussa on vikana? Muutenkin olin vielä alkukesästä hieman epävarma tanssitaidoistani ja alla ei ollut montaa onnistumista tanssilavoilla niin voitte vaan kuvitella kuinka hyvin tämmöinen louhi tanssillista itsetuntoa..

Vaikka luovuttaminen oli mielessä useammankin kerran niin luontoni ei antanut periksi. Lavalle vaan aina uudestaan vaikka välillä kurjalta tuntuikin. No näin jälkiviisaana voin kertoa ettei koskaan kannata antaa periksi! Nykyään tilanne on jo mielestäni hyvällä tasolla. En tietenkään oleta, että minua haettaisiin jokaiselle parille illan aikana, ihan normaalia jäädä välillä rannalle (vaikka ei se kivaa ole ;)). Nykyään ei aina edes tarvitse mennä sinne tyrkkyriviin kun tullaan muualtakin hakemaan, great success! :)

                                                                 Naistenhaku:

Ja sitten jokaisen naisen suosikkiiin - tai pahimpaan painajaiseen! Naistenhaku on yksi tai useampi ajanjakso illasta jolloin vastaavasti vain naiset tekevät aloitteen tanssiin. Tämä hakuvuoro on kieltämättä varsin mielenkiintoinen aika tansseissa etenkin naisten ja varmasti myös miesten kannalta katsottuna.

Miten haen? Yksinkertaisesti valkkaat rivistä miehen, astelet hänen luo ja pyydät tanssiin. Sitten tanssitaan - yksinkertaista, eikö? Näinhän se teoriassa pitäisi mennä mutta yleensä valitettavasti käytännössä ei. Monet naiset tuntuvat kammoavan naistenhakua ja jättävän ne jopa väliin ja kylläkin ihan syystä. Mielestäni liian moni naistenhaku on valitettavan usein "tappelemista" (=tönimistä, kiilailuja, juoksuaskelia..) haettavana olevista miehistä. Osaksi myös siksi, että miehiä on usein lavoilla paljon vähemmän kuin naisia ja naistenhaulla naisilla olisi mahdollisuus päästä lattialle jos muuten ei hakuja juuri saa. Jos haluat tanssia jonkun tietyn miehen (taino kenenkään..) kanssa niin pitää vain olla ripeä liikkeissään. Se on ikävää, mutta totta. Naistenhaulla jos et ota sitä mitä haluut niin toinen tulee vasemmalta ohi ja vie sen sun nenän edestä. Mielestäni ei ole lavatanssien arvolle sopivaa, jotta kirjaimellisesti otetaan juoksuaskelia ja syöksytään miesten perään, mutta kyllä tätäkin näkee.

Omakohtaisia kokemuksia: Itse en kammoa naistenhakua vaan näen siinä oikeastaan aika paljon hyviä puolia : mahdollisuus hakea juuri itseä miellyttvää tanssiseuraa, mahdollisuus hakea miestä, joka ei välttämättä syystä X hakisi ensin itse sinua, ilta ei ole pelkästään riippuvainen miestenhauista ja tietysti mahdolisuus tanssimiseen jokaisella kappaleparilla naistenhaun aikana. Itse kyllä käytän naistenhakua surutta hyväkseni ja haen aktiivisesti aina niissä tanssilajeissa joita osaan - ja olen nopea. Juoksuaskelia en ota, en töni enkä kiilaa, siinä kulkee raja. Yleensä jo tanssi-illan aikana katselen miehiä "sillä silmällä" ketä haluaisin hakea naistenhaulla jos he vaan ovat haettavissa ja sitten kun tulee sopiva rako niin "isketään kiinni" :D Naistenhaku ei siis ole minulle mikään peikko tai ahdistuskohtaus vaan olen naistenhaun aikana onnistunut yleensä hyvin hakemaan.

Ja miehet tykkää kun niitä tullaan hakemaan, olen sen niin monasti kuullut heiltä itseltään! Moni harmittelee sitä kuinka vähän naiset hakevat. Minä en ymmärrä, miksi niin monet naiset jättäytyvät penkeille ja sitten kuitenkin itketään kun ollaan istuttu 1-2 h seinäruusuna (=skipattu naistentunnit) ja ilta oli ihan huono kun ei päässyt tanssimaan. Hei naiset, kyllä te pääsette tanssimaan jos tekin unohdatte estonne ja menette hakemaan niitä miehiä! Naistentunnilla vain te voitte itse vaikuttaa omaan tanssiin pääsyynne eikä sitten tarvitse miehiä syyttää kun ei kerta haeta. Joo tiedän, naistentunti on kaaosta, kyynärpäitä, kiilauksia ja sekamelskaa - en minäkään tästä nykysuuntauksesta pidä, mutta siedän sitä koska palkintona on tanssia ainakin seuraavat pari kappaletta - ja kyllä se on sen arvoista, että voin parit tönäisyt ja kiilauksia kestää :)

                                                                   Sekahaku:

Sekahaku on ajanjakso jolloin molemmat sekä miehet että naiset voivat vapaasti hakea toisiaan. Tätä saattaa yleensä olla viimeinen tunti lavoilla tanssijoiden vähyydestä johtuen. Sekahakua voi myös noudattaa pitkin iltaa, mitä minä kyllä harrastan useinkin. Käytännössä tarkoittaa sitä, että jos minua ei ole haettu naistenhaulla tanssimaan ja haluaisin kovasti tanssia niin saatan käydä kysymässä miestä tanssimaan muualta lava-alueelta. Sama toimii myös tietenkin miesten suuntaan.

Sekahausta voisin kirjoitella seuraavassa postauksessa hieman enemmän. Itse en ole ollut tämmöisessä sekahaku-tilanteessa vielä kertaakaan, mutta huomenna olen sitäkin kokemusta rikkaampi. Huomenna on Orimattilan kehräämöllä tanssit ja olen kuullut juttua, että siellä ilmeisesti osan iltaa on sekahaku tai jopa koko illan. Hieman jännittää mitä siellä on luvassa ja voinkin sitten omakohtaisia kokemuksia kertoilla teille tästä hakumuodosta. Tässä muutamia kysymyksiä, mitä olen miettinyt sekahausta ennen huomista iltaa : Miten se käytännössä toimii? Mitäs jos mies onkin ajatellut hakevansa jotain naista kun menen hakemaan häntä? Kumpi "tekee aloitteen" hakuun? Koenko sekahaun epämiellyttäväksi? Miten tulee menee noin niinkuin omasta mielestä?

Toivottavasti näihin kaikkiin kysymyksiin saan vastauksen huomenna :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti